3/6/05

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2005 στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, με κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας κοινής δράσης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων στις Τράπεζες», με τη συμμετοχή πολλών νέων συναδέλφων, μετά από ενημέρωση, συζήτηση, προβληματισμό και προτάσεις κατέληξε στα παρακάτω:

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ

Καταδικάζουμε την κυβερνητική εξαγγελία για νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα με πραξικοπηματικές νομοθετικές παρεμβάσεις στα ταμεία Εμπορικής και Αγροτικής. Είναι φανερό ότι μετά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.
Απορρίπτουμε τις προτάσεις των τραπεζιτών. Περιλαμβάνουν μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους, απαλλαγή από υποχρεώσεις τους, μεγαλύτερο ασφαλιστικό κατακερματισμό εργαζόμενων και φορέων, διάλυση των ταμείων, μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.
Καταλαβαίνουμε ότι η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι μέρος των γενικότερων αντεργατικών επιδιώξεων για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιμήκυνση του ωραρίου, συμπίεση του μισθού, επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους και απαιτεί συντονισμένο και ανεξάρτητο κίνημα για την απόκρουσή τους.
Εκτιμούμε ότι ο ψευδεπίγραφος «διάλογος» Τραπεζιτών-ΟΤΟΕ πάνω στις προτάσεις των τραπεζιτών, η κατάπτυστη συμφωνία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι συνεχόμενες εκπτώσεις της ΟΤΟΕ, καθώς και η τακτική της απέβησαν καταστροφικές και άνοιξαν την όρεξη σε τραπεζίτες και κυβέρνηση να τα θέλουν όλα.
Πιστεύουμε ότι απαιτείται να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και αγωνιστικό συνέδριο με άμεσα εκλεγμένους αντιπροσώπους. Να οργανωθεί η απεργία από επιτροπές αγώνα.
Θεωρούμε ότι δεν είναι μονόδρομος η συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, των κερδών των επιχειρήσεων και του υποκριτικού ενδιαφέροντος για τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Δεν έχουμε διλήμματα, αν θα διαμορφώσουμε τον ρυθμό καρατόμησής μας ή αν θα εξωραΐσουμε τον τρόπο, αν θα δώσουμε συναίνεση για να πάρουμε φτηνά ανταλλάγματα αλά ΟΜΕ-ΟΤΕ ή αν θα αντισταθούμε για την τιμή των όπλων και μόνο.
Διαλέγουμε το δικό μας μονόδρομο του αγώνα και της διεκδίκησης για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις, αγωνιζόμαστε ενωμένα και με αλληλεγγύη για να ματαιώσουμε τα σχέδια τους και να κερδίσουμε όλα όσα αξίζουν και αναλογούν, όχι μόνο σε μας, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων.
Με την αισιοδοξία της θέλησης πιστεύουμε ότι ο ενωμένος, αποφασιστικός και προσανατολισμένος αγώνας μπορεί και πρέπει να νικήσει την πυγμή της συμμαχίας κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, εργοδοτών και Ε.Ε, συνεγείροντας όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, κόντρα στην μοιρολατρία και την παθητική αναμονή.
Καλούμε την ΟΤΟΕ να ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας μας δεν γίνεται ούτε για να πάνε τα ειδικά ταμεία κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, ούτε για εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Νόμου 3029/02, ούτε για νεφελώδες περιεχόμενο στο δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης.
Θα παλέψουμε για να υπερασπίσουμε, κατοχυρώσουμε και διευρύνουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Θέλουμε ενιαίο ταμείο, που να συμβάλλει στην ενοποίηση του κλάδου στις ανώτερες κατακτήσεις, να τις κατοχυρώνει και να τις επεκτείνει σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Η μορφή του ταμείου πρέπει να υπηρετεί χωρίς καμιά παρέκκλιση τους παρακάτω στόχους:

ü Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στην ηλικία των 55 και στα 20 χρόνια δουλειάς για μητέρες με ανήλικα ή εργαζόμενους σε ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ü Ίδια όρια για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς.
ü Σύνταξη ίση με το μισθό εξόδου, συνδεδεμένη με τις αυξήσεις των μισθών των εν ενέργεια υπαλλήλων.

Γι αυτό ζητάμε :
ü Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
ü Να καταβληθούν στα ταμεία τα τεράστια ποσά, που έχουν κλέψει και συνεχίζουν να κλέβουν οι εργοδότες και το κράτος.
ü Να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα επίπεδα των ταμείων της Εθνικής.
Με τις διεκδικήσεις και τον αγώνα μας θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν Ενιαία Κοινωνική Ασφάλιση με αυτό το περιεχόμενο.

Καλούμε σε μαζική και ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκέντρωση στο θέατρο Βρετάνια τη Δευτέρα 6/6 στις 5 το απόγευμα και στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης 7/6.
Καλούμε τη συγκέντρωση στο Βρετάνια να εγκρίνει το ψήφισμα, να ζητήσει ανοικτή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου και να γίνονται ανοικτές όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων στη Σϊνα 16. Επίσης, να εκλεγεί κεντρική, ανακλητή απεργιακή επιτροπή, που να συνεδριάσει αμέσως μετά.
Θα εργαστούμε, ώστε να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές παντού και να περιφρουρηθεί η απεργία.
Νέα σύσκεψη της Πρωτοβουλίας την Τρίτη 7/6/2005, μετά την απεργιακή συγκέντρωση.


2/6/2005 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ