2/6/05

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 2/6/2005

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

1) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ (ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΤΟΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

Α) Οι τραπεζίτες, με αφορμή τα μειωμένα κέρδη που θα αναγκαστούν να εμφανίσουν με την εφαρμογή των Δ.Λ.Π., επιθυμούν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας τη συγκυρία και έχοντας συμμάχους την κυβέρνηση της Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε. και τους τεχνοκράτες θέλουν:
a) να μειώσουν τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με:
1. απαλλαγή από συνταξιοδοτικές εισφορές θεσμοθετημένες με νόμους και Σ.Σ.Ε. που φθάνουν μέχρι και το 55,5% του μισθού.
2. απαλλαγή από τα οργανικά ελλείμματα των ταμείων μέχρι του ύψους του ελλείμματος του 1992.
3. αποφυγή εγγύησης των συντάξεων για τα ταμεία της Εμπορικής – Άλφα – Ελλάδος.
4. χρέωση στον κρατικό πρϋπολογισμό, μέσω του Ι.Κ.Α. των ελλειμμάτων (π.χ. ΤΑΠΙΛΤ).
b) Να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές με την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης (ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ) και στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ των επικουρικών ταμείων.

Β) Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεθοδεύει την εκθεμελίωση της κοινωνικής ασφάλισης, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (1990-1993) και των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ (1993-2004), με τους αντιασφαλιστικούς νόμους 1902, 2084 και 3029. Υποταγμένη στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. για την ενίσχυση του κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου), μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους – μισθού. Επιλέγει τη μέθοδο της σαλαμοποίησης ξεκινώντας από τις τράπεζες και συνεχίζοντας στις ΔΕΚΟ, για να χτυπήσει έτσι τους εργαζόμενους σε δόσεις και ανά κλάδο. Η επίθεση είναι μεθοδευμένη για να απομονώνονται τα τμήματα των εργαζομένων που τη δέχονται, να υποκύπτουν όντας ακρωτηριασμένα, διχασμένα αλλά και ξεκομμένα από άλλα τμήματα εργαζομένων, χαρακτηριζόμενα ως συντεχνίες.

Γ) Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ) θέτει ως στόχο το ΕΤΑΤ και συμμετέχει σε διάλογο με τους τραπεζίτες κα την κυβέρνηση. Αποδέχεται την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ με βάση τα καταστατικά τους. Δεν δεσμεύεται για τα όρια ηλικίας και το ύψος της σύνταξης. Δεν οργανώνει το διάλογο με τους εργαζόμενους και προκηρύσσει απεργίες- εκδρομές τύπου Δευτέρας. Ολισθαίνει συνεχώς σε θέσεις ολέθριου συμβιβασμού (ξεπουλήματος), συζητώντας ουσιαστικά μόνο την πρόταση των τραπεζιτών. Πιθανώς να επιβεβαιωθούν τα σενάρια συμφωνίας που κυκλοφορούν για Ταμείο ΝΠΔΔ, το οποίο μόνο ενιαίο δεν θα είναι με διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης και παροχών, για τους πριν το 1993, 1993-1997, 1998-2002, 2003-2004, μετά το 2004. Το Αυτόνομο Δίκτυο αρχικά στήριξε το διάλογο για το ΕΤΑΤ και την απόφαση για τις απεργίες Δευτέρας. Τώρα φαίνεται πως θέλει να επεμπλακεί, διαχωρίζοντας τη θέση του, μαζεύοντας υπογραφές για έκτακτο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Η ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ επιλέγει το μοναχικό δρόμο του δικού της αγώνα θέτοντας λάθος στόχους (ενιαίο ταμείο κύριας και ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΝΠΔΔ).

Δ) Εμείς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στις τράπεζες ζητάμε:

1. να σταματήσει ο διάλογος με τους τραπεζίτες
2. να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εργαζόμενους
3. να γίνουν συνελεύσεις σε μεγάλους χώρους, περιφερειακές, στους συλλόγους εργαζομένων και συνταξιούχων με μοναδικό θέμα το ασφαλιστικό
4. να εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι για ένα Δημοκρατικό συνέδριο για το ασφαλιστικό στην ΟΤΟΕ
5. να συσταθούν απεργιακές επιτροπές με αγωνιστικό πρόγραμμα κλιμάκωσης της δράσης.

2) ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Α) Λεηλασία των ταμείων με την κλοπή των αποθεματικών (Ν. 1611/1950). Τα άτοκα κεφάλαια των ταμείων μας δίνονταν στους επιχειρηματίες για να πλουτίσουν αυτοί και οι τραπεζίτες, δημιουργώντας τα ελλείμματα που βρίσκουν σήμερα οι αναλογιστές.

Β) Τζογάρισαν στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά, χάνοντας δισεκατομμύρια και οδηγούν ταμεία στο κλείσιμο (ΓΕΝΙΚΗ).

Γ) Μείωσαν τα έσοδα των ταμείων με την επιδείνωση της σχέσης αναλογίας εργαζομένων/συνταξιούχων (προγράμματα εθελούσιας απόλυσης, ημιαπασχόληση, επινοικιαζόμενοι, πωλητές, ιδιωτικές εταιρείες, εξωτερικοί συνεργάτες), τη μείωση των εισφορών, τη μη αξιοποίηση των περουσιακών στοιχείων (ακίνητα), τη μη τήρηση των υποχρεώσεων των τραπεζιτών και του κράτους (τριμερής χρηματοδότηση).

Δ) Αντιασφαλιστικοί νόμοι με τους οποίους διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι έως το 1982, από 1983-1992, από 1993-2002, από 2003 και μετά, ως προς τα όρια συνταξιοδότησης, το ύψος της σύνταξης, τις εισφορές, τις παροχές. Κάθε νέος νόμος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Ο πιο πρόσφατος 3029/2002 προβλέπει ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ με τα καταστατικά τους αλλά στην πραγματικότητα με διολίσθηση προς τα κάτω. Επίσης καθιερώνει την αναλογιστική αρχή ως κυρίαρχο εισηγητικό όργανο για την κατάργηση ταμείων, με απλή απόφαση στη συνέχεια του υπουργού, και ουσιαστικά την ένταξη όλων των ταμείων μισθωτών σταδιακά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.


3) ΠΡΟΤΑΣΗ

Επειδή εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι δεχόμαστε σήμερα πρώτοι την επίθεση στα Ασφαλιστικά μας δικαιώματα και με δεδομένο ότι:

Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα εμείς μόνο πληρώνουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας και οι άλλοι που έκλεψαν τα χρήματά μας (κράτος, βιομήχανοι, τραπεζίτες) εκμεταλλεύονται τα ταμεία μας.
Είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου με την εργασία μας και σε συνδυασμό με την καταλήστευση των εργαζομένων (τοκογλυφία) από τις τράπεζες, δημιουργούμε τα υπέρογκα κέρδη τους.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους όρους ασφάλισης (παροχές –εισφορές), το ύψος συντάξεων, τα όρια ηλικίας.
Έχουμε πολλά και διαφορετικά ταμεία ασφάλισης, με πολλαπλά επίπεδα ρυθμίσεων, ευάλωτα στις επιθέσεις των τραπεζιτών και της κυβέρνησης.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

ü ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ – ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ – ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ.
§ Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και πριν από την ηλικία των 55 ετών και 15 χρόνια για μητέρες με ανήλικα παιδιά.
§ Σύνταξη ίση με το μισθό εξόδου συνδεδεμένη με τους μισθούς των εν ενεργεία
§ Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα της Εθνικής στη κατεύθυνση της μείωσης ή και κατάργησης της εργατικής εισφοράς.
§ Εγγυημένες παροχές.

ü ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ (ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ – ΑΛΦΑ, ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ Κ.Λ.Π.)

Επειδή πιστεύουμε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για συνολική επίθεση στο Ασφαλιστικό για όλους τους εργαζόμενους (προτάσεις Πολυζογόπουλου, διάλογος Αλογοσκούφη) θα πρέπει να οργανωθεί ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ με ΣΤΟΧΟ:

ü ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ü ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.