26/6/05

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/6/2005

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε, δίκαια χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματικό, πραξικόπημα, οικονομικό σκάνδαλο, προχειρότητα. Καταλύει συλλογικές συμβάσεις, διαλύει ταμεία, καταργεί ασφαλιστικά δικαιώματα, μειώνει επικουρικές συντάξεις κατά 45%, αυξάνει τα όρια ηλικίας από 5 έως 17 χρόνια, ξεπουλάει τα δικαιώματα των νέων στην ασφάλιση, ληστεύει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Υλοποιεί μια χαριστική πολιτική απαλλαγής των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταφέροντας τις στο ΙΚΑ και διευκολύνοντας τους επίδοξους αγοραστές των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. Οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται αθροιστικά για την κύρια και την επικουρική σύνταξη στην Εθνική κατά 19,17%, στην Αγροτική κατά 17,67%, στην Εμπορική και στην Πειραιώς κατά 21,25%, στην Άλφα κατά 20,5%. Πρόκειται για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αφού η περιουσία των ταμείων (700 – 800 εκ. €) «συμψηφίζεται» με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών. Την ίδια περίοδο που οι τράπεζες έχουν κέρδη από 30-40%.
Η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται. Σε αρκετούς χώρους το ποσοστό των απεργών αυξάνει. Αυτό δεν συμβαίνει παντού και αιτίες είναι η ανεπαρκής ενημέρωση των εργαζομένων, η έλλειψη μέτρων από την ΟΤΟΕ για ουσιαστική συμμετοχή των απεργών στη μάχη, η ανύπαρκτη ή εικονική περιφρούρηση της απεργίας και ειδικά, η κλήση από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, απεργών για να μπουν στις τράπεζες να δουλέψουν, επί πλέον του ποσοστού ασφαλείας, που έχει συμφωνήσει με τους τραπεζίτες. Έτσι, παρά τις συνεχόμενες μέρες απεργίας, τα οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών, η πίεση και το κόστος για τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά. Με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία κοινής δράσης καλεί σε ένταση- κλιμάκωση- γενίκευση και συντονισμό του αγώνα, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου. Επίσης, τη βδομάδα που πέρασε, κινήθηκε καθημερινά με πρωινές περιφρουρήσεις, με περιοδείες και ειδική ανακοίνωση σε χώρους που δουλεύουν, με στέκι ενημέρωσης στην Κοραή. Αντιπροσωπεία της παρακολούθησε και μίλησε στη συνέλευση των απεργών λιμενεργατών, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού και πανεργατικής κινητοποίησης. Εντείνει τις προσπάθειες για ενημέρωση και συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων όλων των χώρων και όχι μόνο των «εύκολων».
Στη Γιούρομπανκ στην Καλλιρόης απαγορεύτηκε η είσοδος σε κλιμάκια της πρωτοβουλίας για ενημέρωση και όταν στη συνέχεια οι απεργοί μοίραζαν τις ανακοινώσεις στις πόρτες κτιρίου της Γιούρομπανκ, στέλεχος της Τράπεζας έριξε από σκαλιά και τραυμάτισε μια απεργό. Η βίαιη ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης του προσωπικού της Γιούρομπανκ με απειλές, μεταθέσεις, απολύσεις και αποτελεί δείγμα των συνθηκών εργασίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, που δεν υπάρχουν στο χώρο των τραπεζών και δυστυχώς τελευταία ακόμα και στις κρατικού ελέγχου. Την περιφρούρηση του κεντρικού καταστήματος της Άλφα, που βρήκε θετική αποδοχή από εργαζόμενους που έψαχναν στήριξη για να απεργήσουν, ακολούθησε συκοφαντική ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία με ψεύδη, παρωχημένους χαρακτηρισμούς και μεθοδολογία αναζήτησης υποκινητών προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Στη διάρκεια της περιφρούρησης, μέλος της ΑΣΚΕ, της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου της Άλφα Μπανκ προπηλάκισε με χυδαίο τρόπο εργαζόμενους, που περιφρουρούσαν την απεργία. Ενώ, στο Γενικό Συμβούλιο, εξύβρισε και απείλησε μέλη της Πρωτοβουλίας, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, χωρίς να ανακληθεί στην τάξη.
Οι θέσεις, η δράση και η απήχηση της Πρωτοβουλίας έχει ενοχλήσει αρκετούς και αρκετά. Ανακοίνωση μελών της ΕΣΑΚ, που βαφτίζονται απεργιακή επιτροπή, χρεώνουν στην Πρωτοβουλία ότι συντάσσεται με την ΠΑΣΚΕ. Η προφορική δικαιολογία τους ότι αναφέρονταν σε τοποθετήσεις συμβούλων στις συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου της ΟΤΟΕ, είναι έωλη, γιατί ξέρουν ότι κανείς γενικός σύμβουλος δεν έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται και εκφράζει τις θέσεις της Πρωτοβουλίας. Καταφεύγουν στη διαβολή και τη διαστρέβλωση, επειδή ενοχλούνται, όταν τους χαλάει η εικόνα της μοναδικότητας στην αντίσταση και τη συνέπεια.
Με αυτή την αφορμή αλλά και σχετικά με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, η Πρωτοβουλία δηλώνει ότι: «Εκφράζεται μόνο μέσα από τις ανακοινώσεις, που έχει εκδώσει από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα. Δεσμεύεται από αυτές τις θέσεις της, που είναι προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, συνδιαμόρφωσης, και μακρόχρονων ανοικτών διαδικασιών συζήτησης. Ουδείς ούτε πιστώνεται ούτε χρεώνεται τις θέσεις και τις ενέργειες της Πρωτοβουλίας εκτός από αυτούς που παίρνουν το κόστος της συνυπογραφής των θέσεων της, συμμετέχουν σε αυτήν, τη στηρίζουν και συνδέονται με τη δράση της. Ας μην ανησυχούν ότι σπιλώνονται, συκοφαντούνται ή εκτίθενται, άλλοι πέραν από εμάς. Αντίστοιχα, ούτε εμείς, έχουμε να απολογηθούμε για θέσεις και στάσεις όσων δεν δεσμεύονται από τις θέσεις μας».