17/12/04

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ 17.12.2004

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Επανειλημμένα σχέδια (Προβόπουλου, Σάλλα -ΕΕΤ) βγαίνουν στο προσκήνιο για το ασφαλιστικό. Διαφορετικές προσεγγίσεις π.χ. Αράπογλου. Όλα με κοινό παρονομαστή τον περιορισμό των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Παράλληλα τρέχουν η πώληση και των τελευταίων πακέτων μετοχών που διατηρούσαν τον έλεγχο στο δημόσιο τραπεζών όπως η Εθνική, νέα σχέδια για συγχωνεύσεις, μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με αύξηση συμμετοχής ξένων επενδυτών σε Εμπορική, Γενική, σχέδια για πώληση Ταχ. Ταμιευτήριου κ.α., δημιουργία εταιρειών για εκχώρηση τραπεζικών εργασιών ή εργασιών υποστήριξης τους σε εταιρείες είτε εντελώς αυτοτελείς είτε θυγατρικές αλλά και το αντίθετό τους δηλαδή συγχωνεύσεις και εντάξεις εταιρειών στην μητρική (π.χ. Εμπορική). Αυτά που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ιδιωτικοποιήσεις.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει επέλθει ήδη αποδόμηση εργασιακών σχέσεων ακόμα και σε τράπεζες θεωρούμενες θεματοφύλακες των ενιαίων εργασιακών σχέσεων με εργασία μεγάλου ποσοστού εργαζομένων με άλλο φορέα εργοδότη ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πρόβλημα που εντάθηκε και με τις εθελουσίες εξόδους. Μετατροπή του μοντέλου εργασίας του τραπεζοϋπάλληλου σε πωλητή προϊόντων. Αύξηση του μεταβλητού μέρους του μισθού. Απολύσεις ή εξαναγκασμοί σε προγράμματα ατομικών «εθελουσίων» εξόδων. Εργασία χωρίς σταθερό ωράριο και μη τήρηση του συμβατικού σε πολλούς χώρους.
Ενώ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο υπολογίζουμε ότι δουλεύουν σήμερα 8.000 άνθρωποι που δεν έχουν τη στοιχειώδη μορφή πρωτοβάθμιας συνδ. οργάνωσης, πόσο μάλλον την ένταξη τους στον κλάδο και ότι αυτό σημαίνει για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Σε αυτό το τοπίο η ΟΤΟΕ εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα για το ασφαλιστικό με συναντήσεις με την ΕΕΤ αλλά και με υποδιοικητές και την Τετάρτη 15.12.2004 εξήγγειλε και τη στάση εργασίας. Ο στόχος της δηλώνει ότι είναι η δημιουργία του ενιαίου επικουρικού των τραπεζών. Και στις ανακοινώσεις της είναι σαφές ότι αποδέχεται την ένταξη των 5 ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ και ζητά την εφαρμογή του Ν. 3029. Ενώ παλιότερα, που μίλαγε για το ενιαίο ταμείο κύριας σύνταξης έβαζε το περιεχόμενο του, τώρα για το επικουρικό δεν βάζει καμιά δέσμευση και αορίστως κυκλοφορεί ότι θα είναι στο πρότυπο Εμπορικής ή ΑΛΦΑ.
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς παλιότερα στις προηγούμενες επιθέσεις για το ασφαλιστικό ήταν σε ένα διάλογο και λίγο ως πολύ υποστήριζαν τις ίδιες θέσεις. Η δράση και η στάση τους συνέβαλε ώστε να μην υπάρχει μια πλήρης υποταγή της ΟΤΟΕ στις επιδιώξεις των τραπεζιτών. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός. Οι συνθήκες είναι δυσμενέστερες, η ΟΤΟΕ έχει αποδεχτεί τους νόμους και οι θέσεις της είναι πιο προσαρμοσμένες στη λογική των παζαρεμάτων. Η ριζοσπαστική αριστερά έχει χάσει την επικοινωνία η δράση είναι κατακερματισμένη και όχι κοινή και το ερώτημα είναι εμείς πως βλέπουμε σήμερα το ασφαλιστικό και τι κρατάμε από τις παλιές θέσεις ή τι καινούργιο πρέπει να πούμε τώρα.
Εμείς θέλουμε και με τη σημερινή πρόσκληση να ανοίξουμε ένα διάλογο απευθυνόμενοι με προτεραιότητα στους ανθρώπους της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ξέρουμε ότι κάποιοι από αυτό το χώρο βάζουν στην ίδια ιεράρχηση την επικοινωνία με το σύνολο της αριστεράς μαζί και της θεσμικής. Εμείς εκτιμούμε ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο απευθυνόμαστε και στην θεσμική αριστερά αλλά με κατά το δυνατόν κοινά διαμορφωμένες θέσεις. Και βεβαίως ασκούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να απευθυνόμαστε στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς διαμεσολαβήσεις ή συμψηφισμούς.
Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ μας μπορεί να γίνει βάζοντας στην άκρη τη λογική της ιδιοκτησίας της απόλυτης αλήθειας και των βεβαιοτήτων. Μπορούμε να συζητήσουμε το ασφαλιστικό με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο αν αναζητούμε κοινό βηματισμό. Οι κατ’ αρχήν σκέψεις που σας καταθέτουμε είναι:
§ Η νέα επίθεση συνδέεται με την αντεργατική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
§ Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένο αγώνα και με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και όχι μεμονωμένα.
§ Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συναντώνται στο ασφαλιστικό στην κατεύθυνση του περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων είναι δεμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που πρέπει να αποκαλύπτονται αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι ανήμποροι να τις αντιμετωπίσουν και να προβάλλουν τη δική τους σκοπιά.
§ Η ΟΤΟΕ δεν μπορεί παρά την κινητικότητα που εμφανίζει να προστατέψει από τη νέα επίθεση για πολλούς λόγους, με κυριότερους το ότι δεν έχει προσανατολισμό διεκδίκησης αλλά διευθέτησης των απωλειών αποδεχόμενοι τους νόμους, την διολίσθηση σε όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις των διεκδικήσεων και τη λογική της συνευθύνης για τη βιωσιμότητα και δεν στηρίζεται στην αγωνιστική ενότητα και τις διαθέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.
§ Απαιτείται να αναπτυχθεί ένα κίνημα πίεσης και δράσης από τη βάση των εργαζόμενων και αυτό έχει δυνατότητες να συμβάλει στις εξελίξεις.
§ Η ριζοσπαστική αριστερά έχει υποχρέωση όχι απλά να κινητοποιεί τους εργαζόμενους για να αντιστέκονται αλλά να δημιουργεί κριτήρια και απαιτητικότητα για τον προσανατολισμό και τη τακτική του αγώνα ώστε να έχει αποτέλεσμα και γι αυτό εμείς επιμένουμε:
§ Το κύριο για τα κριτήρια μας στο ασφαλιστικό είναι το περιεχόμενο ( ύψος εισφορών, όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων) και επιβοηθητικά η μορφή. Σε καμιά περίπτωση η μορφή δεν μπορεί να γίνει το κύριο π.χ. ένας στόχος για ενιαίο ταμείο ανεξάρτητα από τις παροχές του. Αυτό γιατί παρότι εκτιμάμε ότι ο σημερινός κατακερματισμός διευκολύνει την επίθεση ανά τμήμα εργαζομένων, ταυτόχρονα ξέρουμε ότι και καμιά μορφή στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος δεν σημαίνει ούτε εγγύηση για μη περαιτέρω επιδείνωση ούτε εξασφάλιση μακρόχρονης βιωσιμότητας ή ασφάλεια από τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, πέρασμα των κριτηρίων της ανταποδοτικότητας κ,α. Και επίσης εκτιμάμε ότι στη σημερινή φάση οι προσπάθειες των τραπεζιτών σε οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων θάναι να μας πάνε προς τα πίσω. Ταυτόχρονα πρέπει να παλεύουμε για να δημιουργούνται οι συνθήκες για πραγματική προς τα πάνω ενοποίηση όλων των τραπεζοϋπάλληλων και ευρύτερα των εργαζόμενων μέσα και από ενιαίας μορφής οργανισμούς, θεσμούς κ.λπ.
§ Πρέπει όχι απλά να πούμε αποκρούουμε τη κάθε νέα επίθεση αλλά να διαμορφώνουμε στόχους πάλης που θα δημιουργούν συνείδηση στον εργαζόμενο για τα δικαιώματά του και να μπορεί να κρίνει το όποιο πρόγραμμα ή αίτημα προβάλλουν είτε η εργοδοσία είτε το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα. Λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία από τις προηγούμενες θέσεις μας και δράση μας αλλά και το κοινό κεκτημένο των ταξικών συνδικαλιστικών κινήσεων όπως έχει εκφραστεί το τελευταίο διάστημα προτείνουμε για το χώρο μας ως πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης :
Ø Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90, 2084/92, 3029/02.
Ø Σύνταξη ίση με το μισθό εξόδου. Επανασύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς των εν ενεργεία.
Ø Όριο παροχής σύνταξης τα 30 χρόνια δουλειάς και πριν από την ηλικία των 55 ετών. Ευνοϊκότερα όρια για βαριά και ανθυγιεινά (50 ηλικία ή 20ετία) και μητέρες με ανήλικα παιδιά (20ετία)
Ø Καμιά αύξηση των εργατικών εισφορών και καμιά μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αντίθετα αύξηση όλων εργοδοτικών εισφορών του κλάδου στα επίπεδα της Εθνικής στην κατεύθυνση της μείωσης ή και κατάργησης της εργατικής εισφοράς.
Ø Υπεράσπιση των όρων, ορίων και διατάξεων των καταστατικών των ξεχωριστών ταμείων, που ευνοούν τους εργαζόμενους. Απόκρουση κάθε προσπάθειας περαιτέρω δυσμενέστερων αλλαγών. Μέτρα εξομοίωσης όλων των παροχών και εισφορών του κάθε ξεχωριστού ταμείου με το καλύτερο κεκτημένο στον τραπεζοϋπαλληλικό χώρο στην κατεύθυνση της ενοποίησης όλων των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ø Εγγύηση των συντάξεών μας από το Κράτος και τους εργοδότες, και κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από την εργοδοσία που τα δημιούργησε.
Ø Κατάργηση των διαχωρισμών των εργαζόμενων σε πριν το ’83, μετά το ’83 και μετά το 92.
Ø Ενιαίο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους. Όχι στην ελαστική και ανασφάλιστη εργασία.
Για τις δυνατότητες κοινής δράσης θεωρούμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε διάφορες μορφές όπως :
ü Μια κοινή ανακοίνωση (έχουμε μια σχετική πρόταση για το κείμενο).
ü Επίσης θα μπορούσε να κάνουμε μετά τις γιορτές μια καμπάνια για μήνα δράσης στους χώρους δουλειάς με συνελεύσεις και ψηφίσματα που θα βάζουν στην ΟΤΟΕ και στους συλλόγους την ανάγκη για πλαίσιο δράσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
ü Και επίσης θα μπορούσε σε μια προσπάθεια σύνδεσης και συντονισμού με άλλα τμήματα εργαζομένων να είχαμε τουλάχιστον από τη πλευρά ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων άλλων χώρων μια πρωτοβουλία περιοδειών. Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από κοινές ομάδες συνδικαλιστών διαφόρων κλάδων για παρουσία είτε στην Ολυμπιακή είτε αλλού. Έχει γίνει αντίστοιχη πρόταση από την ΑΡΣΙ προς εμάς για περιοδεία στην Εμπορική με συνδικαλιστές από τα ταξικά σχήματα αλλά δεν οργανώθηκε παρά την προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα.


ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2004
Η ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 10
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΓΕΝΑΡΗ 2005 ΩΡΑ 11.00