10/11/17

Ανακοίνωση της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
 ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ
Την Παρασκευή 3/11/2017 συναντηθήκαμε, μετά από δημόσιο κάλεσμα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που αγωνιούμε για την επίθεση που δεχόμαστε στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ανακοίνωση της Διοίκησης Φραγκιαδάκη για παύση καταβολής της επικουρικής σύνταξης σε όλους τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.
Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα με σκοπό πάρουμε πρωτοβουλίες για ενέργειες και δράσεις που θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν τους συναδέλφους, ώστε να συμβάλλουμε στον αγώνα για να υπερασπίσουμε τις συντάξεις μας από την κλοπή της εργοδοσίας και να ακυρώσουμε την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.
Εκτιμούμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε εμείς, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, είναι πλευρά της γενικότερης επίθεσης για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και τα συμφέροντα των τραπεζών και της οικονομικής ολιγαρχίας ντόπιας και ξένης.
Η επίθεση αυτή υλοποιείται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στηρίζεται από όλο το πολιτικό κατεστημένο και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Στόχο έχει, εκτός από τη συμπίεση των μισθών, να μειώσει ακόμα και να απαλλάξει τους εργοδότες από δαπάνες για  την ασφάλιση των εργαζόμενων και τη συρρίκνωση των συντάξεων,  με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η αμφισβήτηση των συντάξεων, κατακτημένων με αγώνες και θεσμοθετημένων με ΣΣΕ και νόμους,  και η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων ξεκίνησε μεθοδευμένα με τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ολοκληρώνεται με τα μνημόνια. Βάζει στο στόχαστρο το ένα ταμείο μετά το άλλο, προκειμένου να απομονώνονται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κάθε χώρου που πλήττεται, να συκοφαντούνται  ως προνομιούχοι και να καταπνίγονται οι αντιστάσεις τους. Στον κλάδο μας ξεκίνησαν με τους συνταξιούχους της Εμπορικής, μετά με της Ιονικής, ενώ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βάλλονται για το δικό τους ταμείο.
Οι τραπεζίτες μεθοδεύουν μείωση του εργατικών και ασφαλιστικών δαπανών και πέρασμα των κόκκινων δανείων μαζί με τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών σε funds, προκειμένου να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις του SSM και του ΤΧΣ,  να σώσουν τους εαυτούς τους και τα προνόμια τους, αφού με την πολιτική τους δεκαετίες τώρα, έχουν οδηγήσει τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού. Η διοίκηση της Εθνικής με την επίθεση στην επικουρική μας σύνταξη στοχεύει και στην απαλλαγή της από αυτή την υποχρέωση, προκειμένου να είναι έτοιμη για πούλημα.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των συλλόγων ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ έχουν ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις, αφού συνετέλεσαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μας νανούριζαν με καθησυχαστικές δηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα περιορίζονται σε δικαστικές προσφυγές, που γίνεται φανερό ότι η έκβασή τους από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη είναι αμφίβολη. Οι συγκεντρώσεις που καλούν δεν θέλουν να πάρουν δυναμικά χαρακτηριστικά, ούτε καν να γίνουν πορείες, προκειμένου να μην τους ξεφύγει ο έλεγχος και διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους. Αρνούνται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τις ζωές μας, να συγκαλέσουν συνελεύσεις και να δώσουν το λόγο στη βάση των συναδέλφων. Η ΟΤΟΕ δεν καλεί σε καμιά παντραπεζική κινητοποίηση. Ενώ, ήδη καταγράφονται πριν καν ξεκινήσουν αγώνες, οι προθέσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας για υποχωρήσεις και αποδοχή του τελεσίγραφου Φραγκιαδάκη, με «συμμετοχή στο διάλογο της Τράπεζας» και «επανακαθορισμό της στάσης μας». Είναι φανερό ότι συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της τράπεζας και των κυβερνήσεων.

Η εμπειρία του πως φτάσαμε ως εδώ και η σημερινή ανάγκη επιβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που καταλαβαίνουμε ότι μόνο με αγώνες μπορούμε να νικήσουμε, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ο αγώνας, που χρειάζεται να δώσουμε, για να έχει αποτέλεσμα, απαιτείται να είναι μαζικός, μαχητικός, δυναμικός, επίπονος, να κλιμακωθεί, να συσπειρώσει όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν και να νικήσουν. Αυτό τον αγώνα δεν μπορεί, ούτε θέλει να τον κάνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Χρειάζεται όλοι και όλες που θέλουμε να αγωνιστούμε να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε πόλη. Οι τραπεζίτες, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και το πολιτικό τους προσωπικό θα προσπαθήσουν να μας διαχωρίσουν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε με τον αγώνα μας όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην Εθνική με τους συναδέλφους των άλλων τραπεζών και με τους άλλους κλάδους που κινητοποιούνται για τα δικά τους προβλήματα, γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν τη λαίλαπα.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Η επικουρική σύνταξη έχει κτιστεί με τις εισφορές μας και τους αγώνες μας. Δεν μας την χάρισαν, ούτε τους τη χρωστάμε. Το δικαίωμα σε επικουρική σύνταξη ισχύει και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων και διαμορφώθηκε ανάλογα με τους ταξικούς συσχετισμούς και τους αγώνες. Δεν θα συναινέσουμε να αφαιρεθεί. Αντίθετα, παλεύουμε να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Να υπάρχει για να δείχνει τις δυνατότητες και την προοπτική. Να διευρυνθεί και να καλύψει όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρώτο βήμα η επαναφορά και διεκδίκηση του αιτήματος για Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων για όλο τον κλάδο. Δεν επαιτούμε εξαιρέσεις αλλά κατάργηση του νόμου 3371 που διαχωρίζει τους προσληφθέντες μετά το 2005. Απορρίπτουμε κάθε ιδέα για "επαγγελματικό" ταμείο που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού και επικουρικών συντάξεων.
Η δραστηριοποίηση όλων των συναδέλφων και οι αγώνες στα χέρια μας είναι ο δρόμος για να υπερασπίσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι συνάδελφοι να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, να επανεργοποιηθούν οι ΕΑΚ, να απαιτήσουμε συνελεύσεις των ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ με δυνατότητα αποφάσεων και λόγου στους συναδέλφους και όχι με στημένες διαδικασίες των κυρίαρχων παρατάξεων. Γνωρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για να υποχωρήσουν είναι μαχητική συντονισμένη απεργία με μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στην Εθνική και σταμάτημα κάθε τραπεζικής λειτουργίας.
Αυτοί δείχνουν πιο δυνατοί, αλλά οι από κάτω είμαστε περισσότεροι.
Όπλο μας η μαζική συμμετοχή και οι μαχητικές δράσεις.
Απαιτούμε :
   Να τηρήσει η Διοίκηση τις υποχρεώσεις της για τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.
   Καταβολή των επικουρικών συντάξεων χωρίς καμιά περικοπή.
   Να ενταχθούν στο ΛΕΠΕΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική και οι προσληφθέντες μετά το 2005. Καμιά διάκριση εις βάρος των νέων συναδέλφων. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να ασφαλίζονται σε ΛΕΠΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ όλοι οι εργαζόμενοι για την Εθνική Τράπεζα ανεξάρτητα από το φορέα εργοδότη.
   Να γίνουν προσλήψεις με δημόσιες διαφανείς διαδικασίες, για να καλυφθούν τα κενά και να αντιστραφεί ο αρνητικός συσχετισμός εργαζόμενων-συνταξιούχων.
   Να αυξηθούν οι μισθοί των εν ενεργεία, να φύγουν κουτάκια και περικοπές, να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες, όχι σε μπόνους και έκτακτες αμοιβές, όχι αποζημιώσεις χωρίς καταβολή εισφορών, για να αυξηθούν οι εισφορές και να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από το επικουρικό 
   Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά που συνεχώς μειώνεται, να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος για τα ελλείμματα που δημιούργησαν.
   Να αυξηθούν οι συντάξεις και να επανέλθουν τα δώρα, τα ηλικιακά όρια για σύνταξη και το ύψος των συντάξεων, για τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους, στα επίπεδα που ήταν πριν τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις περικοπές των μνημονίων.
   Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

3/11/2017

Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση.
Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε να νικήσουμε !