31/7/08

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
arpasinta@gmail.com http://aristeriparemvasintaxiouhon.blogspot.com

Ανακοίνωση Νo5, 31/7/2008

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ίσως κάποιοι σκεφτούν ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί: τελικά οι συντάξεις θα καταβληθούν και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όμως, δεν είναι έτσι. Μπορεί την τελευταία στιγμή κάποια λύση να βρεθεί για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου, αλλά είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στο επικουρικό έχει φτάσει στην κατηφόρα, αφού τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, μόνη παρηγοριά φαίνεται νάναι η εκποίηση της περιουσίας του και το μέλλον των επικουρικών μας συντάξεων θα είναι σε συνεχή αμφισβήτηση.
Δεν πρόκειται για αναπόφευκτη πορεία λόγω κακής διαχείρισης ή γενικότερης οικονομικής συγκυρίας, είτε για νομοτελειακή εξέλιξη των ταμείων που στη διοίκηση τους έχουν πλειοψηφία οι εργαζόμενοι. Είναι μια κατάσταση που προδιαγράφτηκε από κεντρικές πολιτικές των κυβερνήσεων, από μεθοδευμένες αποφάσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και από τη δική μας τακτική αδυναμία να υπερασπίσουμε τη θέση μας. Το Επικουρικό μας Ταμείο ήταν εύρωστο, με επαρκή έσοδα και περιουσία ικανή να εξασφαλίζουν το μέλλον της παροχής των συντάξεων μας. ‘Όμως, ας θυμηθούμε κάποιους σταθμούς στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και τη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστικοί μας φορείς.
· Με το νόμο 2084/1992 της Ν.Δ. μειώνεται η εργοδοτική εισφορά στα ταμεία επικούρησης για προσληφθέντες μετά το 1993, μαζί με άλλες δυσμενείς αλλαγές σε άλλες πλευρές όπως στα τα όρια ηλικίας.
· Από το 1997 και μετά αρχίζει να χρησιμοποιείται και να επεκτείνεται σε πολλές θέσεις εργασίας στην Εθνική Τράπεζα η επενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η προσωρινή και ελαστική εργασία στερώντας από τα ταμεία μας τις εισφορές, αφού αυτοί οι εργαζόμενοι, χειρότερα εκμεταλλευόμενοι, δεν έχουν ασφάλιση στα ίδια με μας ταμεία. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ανοχή από τα Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ και του Συλλόγου Συνταξιούχων.
· Ψηφίζεται ο νόμος Ρέππα 3029/2002, που μετά το 2007 προβλέπει ότι τα επικουρικά με προεδρικό διάταγμα μπορούν να ενταχθούν ή συγχωνευτούν σε αλλά ταμεία ή να ενταχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να καταργούνται οι νομοθετημένες υποχρεώσεις των τραπεζών για κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων. Επίσης, προωθεί την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ (εμμέσως υποχρεωτικά μετά από αποφάσεις Δ.Σ. των ταμείων και μελέτη βιωσιμότητας αναλογιστικής αρχής). Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ συναντά τη συναίνεση των «εκπροσώπων» μας.
· Ψηφίζεται ο νόμος 3371/2005 επί Ν.Δ., που οδηγεί το επικουρικό ταμείο μας στο ΙΚΑ, όπως και τα άλλα επικουρικά των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Οι μαχητικές απεργίες ενάντια στο νόμο σταμάτησαν τη μέρα της ψήφισής του.
· Οι προσληφθέντες από το 2005 και μετά στην ΕΤΕ δεν εγγράφονται στο ταμείο επικούρησης, αλλά στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και τους παρακρατούνται οι αντίστοιχες εισφορές, έτσι το ταμείο επικούρησης δεν έχει πλέον εισφορές από τους νέους και αρχίζει να εμφανίζει οργανικό έλλειμμα.
· Συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση το ΕΤΑΤ, που διαλύει τα επικουρικά των τραπεζών και παραλαμβάνει την περιουσία τους, χωρίς να προβλέπεται υποχρέωσή του για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των τωρινών συνταξιούχων.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία της δικτατορίας των ισχυρών των κεφαλαίου, των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πλήρους υποταγής τους στις ορέξεις των εργοδοτών, της συναίνεσης από όλο το μπλοκ των κυρίαρχων δυνάμεων (μεγάλα κόμματα, ΜΜΕ, κ.α.), όλα δείχνουν προδιαγεγραμμένα σε βάρος μας. Όμως, η μοιρολατρεία δε δίνει λύσεις.
Το ερώτημα που γεννάται είναι: αν μπορούμε και πως να ανατρέψουμε τις αρνητικές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους επιλογές, αφού οι εκπρόσωποι μας (η πλειοψηφία του Δ.Σ.) αποδεικνύεται ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά των συνταξιούχων με τις λογικές του συμβιβασμού και τις τακτικές των συναινετικών χειρισμών από τα πάνω.
Υπάρχει τρόπος και μπορούμε, αν πούμε ένα αποφασιστικό όχι στην ανάθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στους γνωστούς εκπροσώπους, αν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και απαιτήσουμε ότι μας ανήκει. Κτίζοντας ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα μαχητικής υπεράσπισης όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων μαζί με τους άλλους κλάδους συνταξιούχων και εργαζομένων.
Χρειαζόμαστε άλλο προσανατολισμό και ριζοσπαστική δράση αν θέλουμε να έχουμε νίκες. Έχουμε ανάγκη να παλέψουμε, με πλήρη επίγνωση των συγκρούσεων που απαιτούνται με τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις και τον συμβιβασμό, που υπάρχει στις γραμμές μας, ώστε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας για :
§ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ
§ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
§ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ
§ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ
§ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
§ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
§ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.