6/3/08

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΤΟΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2008


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Η Κυβέρνηση κάνει ολομέτωπη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αλλάζοντας συθέμελα το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας.

Η επίθεση της γίνεται σε όλους τους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, είτε πρόκειται για την Κύρια Σύνταξη ή την Επικουρική Σύνταξη ή τον Κλάδος Πρόνοιας ή τον Κλάδο Υγείας, για όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Με το πρόσχημα της διοικητικής συγχώνευσης ενοποιεί ταμεία για να καταληστεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους και παράλληλα τροφοδοτεί την τρύπα του προϋπολογισμού με το 10% του κοινωνικού πόρου.

Εξοντώνει τους νέους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά, υποβιβάζοντας οποιαδήποτε επίπεδο κοινωνικής παροχής γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές.

Οδηγεί σε απελπισία τις γυναίκες μητέρες, καταργώντας την πρόωρη συνταξιοδότηση, που οι προηγούμενοι νομοθέτες τους είχαν παραχωρήσει ώστε να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους που τις έχει φορτώσει η ζωή και δεν καλύπτει το κράτος πρόνοιας, όπως όφειλε.


Σήμερα, μητέρες με ανήλικο παιδί που έχουν προσληφθεί πριν την 1/1/83 δικαιούνται σύνταξη με 25 χρόνια και ηλικία 50 ετών
Αυξάνονται σταδιακά από τις 31/12/2012 και ο συντάξιμος χρόνος και το όριο ηλικίας.

Παράλληλα, το παιδί πρέπει να είναι ανήλικο κατά την συμπλήρωση του 50ου έτους τουλάχιστον και να έχει συμπληρώσει ταυτόχρονα και τον συντάξιμο χρόνο η γυναίκα.
Άρα δεν μπορεί να ισχύσει το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης «υπό αναστολή».

Αφορά όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 47 ετών και κάτω.

Εκείνες τις γυναίκες, που βρίσκονται στις ηλικίες από 45 και πάνω, τις τιμωρεί με πρόστιμο για την πρόωρη σύνταξη, αφού την μειώνει κατά 8% (σήμερα είναι 4,5%)


Για τον κλάδο μας ειδικότερα:


Κύρια Σύνταξη

Æ Εντάσσει υποχρεωτικά στο ΙΚΑ τα ειδικά ταμεία της Εθνικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ και της Τραπέζης Ελλάδος.

Æ Καταργεί την παράγραφο 11, του άρθρου 5 του ν3029 που αφορά το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για την άμεση μείωση των εισφορών του ασφαλισμένου από το 11% στο 6,67%, όπως έγινε για τους εργαζόμενους στην πρώην Ιονική Τράπεζα και πρόσφατα για τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα, αφού ρητά αναφέρει ότι η μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει τμηματικά από το 2013 με προοπτική 8 ετών.

Æ Αντίθετα διατηρεί τη μείωση των συντάξεων από 80% στο 70% (1% ανά έτος).

Æ Και τον υπολογισμό της σύνταξης από τους μισθούς της τελευταίας 5ετία τμηματικά στο ίδιο διάστημα.

Æ και τέλος διατηρεί τους όρους και τις διατάξεις του ΙΚΑ για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 31/12/1992.

Æ Καταργείται η μειωμένη σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης και είναι 55 ετών.

Æ Στην ουσία απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος να συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι ταυτόχρονα το συντάξιμο χρόνο και το αντίστοιχο έτος ηλικίας.

Æ Μετά την ένταξη στο ΙΚΑ, θα ισχύουν, για όλους μας, αυξήσεις στις συντάξεις με βάση την εισοδηματική πολιτική και όχι με βάση τις διατάξεις των καταστατικών των συγκεκριμένων ταμείων.

Æ Με γενική διάταξη (αφορά όλους) αυξάνει τον χρόνο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια από τα 58 και παράλληλα καταργεί στην ουσία τον όρο Χωρίς όριο Ηλικίας, αφού βάζει για όλους το 58 έτος της ηλικίας τους και έτσι θίγει εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί και πριν τις 1/1/1983.

Æ Στο εν λόγω ΝΣΧ εμπεριέχεται μια ακόμη επικίνδυνη διάταξη, με την οποία καταργεί τους όρους και τις διατάξεις των καταστατικών των ειδικών ταμείων, στη περίπτωση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για λόγους υπηρεσιακούς.

Αυτό σημαίνει στην ουσία, ακύρωση της κάλυψης και της προστασίας που παρέχει ο οργανισμός υπηρεσίας στους εργαζόμενους, με τον όρο σπουδαίος λόγος σε περιπτώσεις απόλυσης.

Æ Ακόμη, εγείρεται σοβαρό πολιτικό ζήτημα από την μεταφορά της περιουσίας των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, που αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του μεγάλου μετόχου κάποιων τραπεζών.

Æ Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο στο συγκεκριμένο ΝΣΧ που αφορά, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των ταμείων κύριας σύνταξης της Εθνικής Τράπεζας, της Τραπέζης Ελλάδος και της ΕΤΒΑ.

Η Κυβέρνηση ζητάει από την Εθνική Τράπεζα και από την Τράπεζα της Ελλάδος να καταβάλλουν σε 15 χρόνια (ισόποσες δόσεις) τα ποσά: για την Εθνική 25 εκ. ευρώ και για την Ελλάδος 23 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσά που είχαν προσδιοριστεί ως οργανικά ελείμματα στις 31/12/92 από τον ν2084. Για την ΕΤΒΑ δεν γίνεται αναφορά?

Δηλ. η Κυβέρνηση χαρίζει, τουλάχιστον, στην Εθνική Τράπεζα, που παρουσίασε πρόσφατα κέρδη της τάξεως του 70%, άλλα τόσα (25 εκ. ευρώ ανά χρόνο), που σημαίνει: ποσό ύψους 375 εκ. ευρώ, που θα πληρωθούν από τους Έλληνες εργαζόμενους.



Επικουρική Σύνταξη

Æ Δημιουργείται νέο ταμείο ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΤΑΥΤΕΚΩ) στο οποίο προς το παρόν εντάσσεται το ταμείο της ΕΤΒΑ.

Æ Δεν μετακινούνται οι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν μπει στο ΕΤΕΑΜ και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του ΕΤΑΤ.

Æ Διότι υπάρχει παράγραφος που ρητά αναφέρει ότι το ΝΣΧ δεν παρεμβαίνει μόνο στο άρθρο 60 του ν3371. Με τα άλλα άρθρα τι γίνεται (61 – 69).

Æ Τέλος υπάρχει γενική διάταξη για μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% από το 2013.
Κλάδος Πρόνοιας

Æ Εντάσσει στο νέο ταμείο (ΤΑΥΤΕΚΩ) τους λογαριασμούς πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ και της Εμπορικής Τράπεζας.

Æ Δεν υπάρχει ρύθμιση που να αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για την άρση του πλαφόν στο εφάπαξ.
Αυτό σημαίνει νέος κύκλος δικαστικών παρεμβάσεων από τους θιγόμενους συνταξιούχους.



Κλάδος Υγείας

Æ Εντάσσει τα ταμεία υγείας ΝΠΔΔ Της Εμπορικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ και το κοινό ταμείο Πίστεως-Γενικής-Αmerican Express κλπ στο νέο ταμείο (ΤΑΥΤΕΚΩ) και μεταφέρει εκεί τις περιουσίες τους.

Æ Ανατρέπει ρητά τις καταστατικές διατάξεις των παραπάνω ταμείων με ρητή αναφορά ότι θα ισχύσει ενιαία αντιμετώπιση.


Æ Υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή των γενικών νομικών διατάξεων και έτσι αφήνει περιθώρια για συνολικές αλλαγές με Υπουργικές Αποφάσεις.




Βάσω Βογιατζοπούλου,
Γραμματέας Ασφαλιστικού
και Κοινωνικής Πρόνοιας